Dia de l’Associacionisme Cultural 2016

i_logo_dasc-jpg_933440235El 27 de maig de 2014 el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC), instaurant una jornada dedicada a valorar el pes i la força de l’associacionisme cultural a Catalunya.
Entitats, associacions i ateneus d’arreu de Catalunya van oferir més de 150 activitats durant el cap de setmana del 3 al 5 de juny amb l’objectiu d’acostar els ciutadans als ateneus, casals, casinos, orfeons, locals castellers, entitats de lleure cultural o qualsevol tipus d’equipament cultural gestionat per associacions.

La Fundació La Roda es va adherir a les activitats organitzades amb una jornada de portes obertes on s’explicaven les accions socials i culturals que realitza als barris de Catalunya des de fa més de 39 anys.
L’acte inaugural de la diada es va celebrar divendres, 3 de juny, als Lluïsos de Gràcia de Barcelona. Va comptar amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila, i l’investigador, consultor i formador en matèria de gestió i polítiques culturals i relacions internacionals, Jordi Baltà, va pronunciar una conferència sobre la cultura associativa com a eina de canvi cap a una societat més democràtica i participativa. Tot seguit, es va fer entrega de diplomes a les entitats culturals que celebren aniversaris destacats durant l’any 2016. La celebració es va cloure amb la interpretació de diversos cuplets en commemoració del centenari “Els pastorets” de Folch i Torres.
Catalunya compta actualment amb més de 4.200 entitats culturals que apleguen més de 350.000 persones i que representen 384 equipaments culturals associatius. La declaració d’aquest dia s’emmarca també en l’acompliment del Pla de l’Associacionisme Cultural que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.