Plataforma per la Llengua ret homenatge a Martí Gasull

_mg_8685El passat 15 de gener la Roda va ser present a l’acte d’homenatge de La Plataforma per la Llengua a Martí Gasull i Roig, fundador i principal ideòleg de l’entitat, mort fa tres mesos i mig en un accident de muntanya a l’Himàlaia.

L’homenatge, que va ser conduit per la periodista i membre de la nostra Fundació, Mònica Terribas, va combinar elements audiovisuals vinculats a la trajectòria vital, professional i ideològica de Martí Gasull, com el cant coral, la muntanya o el país, i aquests elements es van traduir en intervencions dalt de l’escenari i també en actuacions musicals en directe provinents d’arreu dels Països Catalans.

Així, durant tota la nit dalt de l’escenari hi van aparèixer persones com el muntanyenc Nil Bohigas, o també cares anònimes, com un grup de catalans de nom “Martí” o “Martina”, que van llegir diversos textos i poemes. A més, membres de les corals La Fuga, Cantiga i Genciana, de Gràcia, van cantar la cançó Se canto, cançó occitana considerada l’himne d’Occitània, harmonitzada pel director Poire Vallvé des d’una pantalla a l’escenari. Entre les actuacions en directe cal destacar les de la formació valenciana Al Tall, que va interpretar la coneguda El cant dels Maulets, el menorquí Cris Juanico, que va fer una versió del tema de Ja t’ho diré Si véns i el pianista català Manel Camp, que va tocar una versió en piano de Viatge a Ítaca, de Lluís Llach.

El multitudinari acte d’homenatge a Gasull, que va exhaurir les localitats de la Sala Gran del Teatre Nacional.va estar dissenyat de manera que també va estar un compromís per la llengua catalana en un moment en què s’han intensificat sentències i atacs de tota mena contra del català. Per això, per fer prendre consciència, a través del record de l’exemple i de la feina feta per Gasull, de la importància de les actituds fermes individuals de tots plegats i de la feina capdavantera i rigorosa que fa la Plataforma per la Llengua, el president de l’entitat, Òscar Escuder va fer l’anunci de la creació del premi Martí Gasull i Roig que s’atorgarà a persones físiques o jurídiques que hagin contribuït de manera notable a la millora de la situació de la llengua en l’àmbit lingüístic català .