Records, emoció, anys….40 ja!

Corrien els anys 70 quan, fruit de la feina d’un grapat de persones que treballàvem als nostres respectius barris per la cultura i les tradicions del nostre país, va néixer La Roda com a associació el 1977.

Tot just estrenada la democràcia, es va començar a fer feina a traves d’esplais i entitats de 7 Barris de Barcelona, fins al punt de organitzar una gran festa d’entitats com a mostra pública de la tasca important que des dels barris es duia a terme, gràcies a la participació del món associacionista i cultural al nostre país. Això va suposar el naixement de la Tamborinada, l’any 1977. Aquesta primera edició es va dur a terme al Parc Güell de Barcelona amb la col·laboració de totes les entitats de La Roda i més de cent mil persones que van gaudir d’una gran festa dirigida per Els Comediants, uns del millors grups de carrer en els primers temps.

Els inicis d’Els Comediants a l’etapa del franquisme als principis dels 70, la seva filosofia de vida de viure i treballar tots junts; les festes al carrer i l’exploració d’aquest art va fer inevitable la trobada amb la gent de La Roda. Van ser moltes les seves actuacions als barris programats per La Roda d’aquells anys, en el marc de projectes importants per a la difusió de la cultura i en benefici de col·lectius desafavorits.

Ara, després de molts anys, i veient a la gran pantalla el documental dels quaranta anys d’Els Comediants amb la participació de molts dels seus membres, amb anècdotes i on es respira l’esperit fundacional de la companyia, apostant per un teatre amb elements de la cultura popular i formes d’espectacle innovadores…em sento emocionada. Em vénen records dels seus primers espectacles de carrer, la seva implicació amb la cultura als barris i els orígens de la Fundació La Roda. Tots anàvem al mateix carro, nosaltres treballant des de l’associacionisme, ells des del mon de l’art i la creació.

Ara, a la meva butaca del Renoir, miro les cares dels presents i veig aquells joves amb el mateix esperit lliure, amb un posat més pausat per l’edat i que van marcar una època i una historia.

Felicitats!!

Lluïsa Celades

Presidenta de la Fundació La Roda