Una Tamborinada de molta alçada

peptocadaBon temps i moltes famílies a la 39a edició de la Tamborinada. Una gran festa que es va celebrar el 5 de juny, com ja és tradicional, al Parc de la Ciutadella

Més de 80.000 persones van passar diumenge 5 de juny per la Tamborinada organitzada per la Fundació La Roda.

Enguany, commemorant el centenari de la primera representació dels Pastorets d’en Folch i Torres, ha estat una molt bona oportunitat per difondre l’extensa obra literària de l’autor català a través dels jocs, dels tallers i de la música.
Per això, des de les onze del matí i fins passades les set de la tarda, la Fundació la Roda va inundar sense descans el Parc de la Ciutadella amb tallers i activitats pensades per a tota la família, representacions teatrals, espectacles d’animació infantil, titelles, concerts, tallers, jocs i danses, gegants, contes i acrobàcies de circ.

La jornada es va inaugurar amb el padrí d’aquesta edició l’actor, còmic i director de teatre Toni Albà, que va presentar l’espectacle inaugural fent gala del seu humor. Acompanyat del mestre de cerimònies Pep Callau i l’artífex de tot l’elenc artístic en Jordi Pesarrodona, programador i assessor artístic de La Roda, va tallar la simbòlica cinta inaugural.
Tot seguit va començar l’espectacle “Seny i rauxa, imaginem el món de Josep M Folch i Torres” amb la impressionant sardana aèria de la colla Xàldiga a més de 30 metres del terra. Una gegantina grua va elevar fins al cel un grup de 8 ballarins que dansaven al ritme de la música del grup Brai que van interpretar «Marieta Cistellera» amb una adaptació de Josep Noguera.
Amb aquesta batalla simbòlica entre el cel i la terra, tema central dels Pastorets, tots els espectacles i tallers de la Tamborinada van girar durant les vuit hores que va durar la festa sobre l’univers literari de l’autor català.
Quatre escenaris repartits pel parc van acollir més de 40 espectacles que es van complementar amb una desena d’itinerants que van convidar en tot moment a participar de la festa als visitants de la Tamborinada.
L’espai “Nins”, situat al costat del llac i la carpa de “Fes-t’ho com vulguis” al costat de la cascada, van ser un no parar dels més petits de la casa on van gaudir de circ, titelles i contacontes amb el millor ventall de companyies del moment.
L’escenari situat a l’anomenada “àrea pícnic” va ser testimoni dels millors trucs de màgia i les titelles més boniques que van deixar bocabadats a grans i petits.
La festa i la disbauxa es va concentrar a l’escenari de la plaça Prim. Allà la música i l’animació va fer protagonistes als més marxosos de la família. Com a cada edició, no va faltar la festa de l’escuma tan esperada i agraïda en una jornada de tanta calor.

Finalment, el gran escenari central situat a la plaça de la cascada, va ser el lloc de la festa i punt de partida de tots els espectacles itinerants i de les colles de gegants, capgrossos i falcons, que durant tota la jornada van omplir de cultura tradicional tots i cadascun dels racons de la Ciutadella.

L’espai de la Glorieta va ser el lloc ideal per l’exposició “Goita, Els Pastorets! – Josep Maria Folch i Torres”. Aquesta exposició formada per deu expositors curadament tractats en l’àmbit històric i il·lustratiu, ha comtat amb la supervisió de la Comissària del Centenari i la mateixa Fundació Folch i Torres.
El passeig dels Til·lers va ser una riuada de gent passejant entre les més de 60 carpes de tallers i jocs que les entitats de La Roda van preparar per a la 39a Tamborinada. Es van veure ovelletes, dimonis, àngels i centenars d’artesanies pròpies d’esplais i entitats del món del lleure.

Un cop més, la directora de La Roda, l’Anna Corbella, ha destacat que “l’èxit obtingut en aquesta edició torna a demostrar la importància de la cultura del lleure al món de l’educació social i de cultura general d’un país. La directora també va voler destacar la important tasca dels més de 1000 voluntaris que van participar en aquesta edició i que pertanyen a les 83 entitats que formen part de la Fundació La Roda.

La Tamborinada també va rebre la visita d’autoritats com la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el Conseller de Cultura , Santi Vila; el Secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós; el director general de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig; el Director General d’Acció Cívica i Comunitaria, Bernat Valls; el Director General d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Jordi Miró.

 

L’ expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, tampoc es va voler perdre aquesta 39a edició.

Per part de l’Ajuntament de Barcelona ens va visitar la cap del Departament de Relacions Ciutadanes, Laura Pérez Sanz. Juanjo Puigcorbé, diputat delegat de Cultura per la Diputació de Barcelona, també ens va acompanyar a la Tamborinada.

Tots van gaudir de l’espectacle inaugural i van fer una passejada visitant els tallers i jocs preparats per les entitats que “fan Roda”