Planeta dels contes

PROGRAMA – EL PLANETA DELS CONTES

Què és el Planeta dels contes?

És una plataforma telemàtica des de la qual infants, famílies i educadors poden gaudir de forma fàcil i accessible de vídeos de contes, cançons o petites peces de teatre en llengua catalana. Es tracta d’un espai segur i fiable, on companyies especialitzades en teatre familiar proposen continguts de qualitat i amb perspectiva inclusiva, de gènere, mediambiental, de consum responsable, de diversitat familiar i intercultural.

Perquè triar el planeta dels contes?

El conte és i seguirà sent el mitjà a través del qual els més petits entren en contacte amb les nostres tradicions, amb la llengua i amb la cultura. És un recurs per fomentar la creativitat i la imaginació i alhora un espai d’aprenentatge i creixement. Per això és important facilitar tant a famílies com educadors l’accés a continguts que siguin especialment curosos amb els valors que defensem.

A qui va dirigit?
Els nostres continguts estan orientats a infants i famílies, però també com a recurs a educadors, casals i entitats que vulguin utilitzar la plataforma amb els seus usuaris.

  • Els infants

Els continguts proposats estan pensats per arribar a infants petits i tenen una durada aproximada d’entre 5 i 10 minuts. Tots els vídeos estan explicats de manera clara i tenen un missatge positiu. La gamma de colors és àmplia, amb tons vius per cridar l’atenció dels més petits de casa i estimular les seves capacitats sensorials.

Volem fer valdre:

  • La diversitat: pretenem generar referents diversos amb els quals qualsevol infant s’hi pugui identificar.
  • El llenguatge inclusiu: volem treballar l’accessibilitat dels nostres continguts.



També busquem la participació dels infants, volem convertir-los en protagonistes de les seves pròpies històries i donar visibilitat a les seves experiències i preocupacions tot facilitant aprenentatges relacionats amb les habilitats lingüístiques i comunicatives.

  • Les famílies

Hem adaptat la web a l’entorn app perquè pugui ser accessible des de telèfons i tauletes, també fem servir la plataforma Youtube kids perquè els nostres continguts siguin accessibles des de la televisió.

La web ha de ser una eina per filtrar continguts i orientar a les famílies. Un recurs per compartir moments màgics i aprendre conjuntament valors.

  • Els educadors

La plataforma del Planeta dels contes vol ser també un recurs per a educadors. Treballem l’aprenentatge des del lleure i totes les nostres propostes tenen l’objectiu de complementar la tasca que realitzen educadors a casals, escoles, biblioteques, etc.

  • Les companyies

La Fundació La Roda treballa amb companyies professionals de qualitat, especialitzades en disciplines artístiques com els contacontes, titelles i el teatre infantil. La plataforma també vol esdevenir un espai des del qual donar sortida i visibilitat a les seves creacions.

Llistat companyies

Què volem aconseguir?

Oferir als infants lleure amb valors i de qualitat. Com?

  • Fomentant l’ús de la llengua catalana.
  • Promovent la creativitat i la imaginació.
  • Connectant amb la cultura local i d’arreu del món.
  • Afavorint l’aprenentatge des de la participació.




Què hi trobareu al Planeta dels Contes?

  • Una classificació de contes per temàtiques:



Volem que “El Planeta dels contes” esdevingui un mitjà de transmissió i pràctica cultural complementari a la programació d’espectacles en viu.

A la secció “Contes” hi trobareu un seguit de categories pensades per orientar els infants:

  • Contes de Medi Ambient, històries que ens acosten a valors que defensen la sostenibilitat i la cura pel medi ambient.
  • Contes Motivacionals, contes pensats per encoratjar la mainada.
  • Contes de Salut, contes que promouen hàbits saludables entre els més petits.
  • Contes de superació, històries amb personatges pensats per abordar la por i la superació.
  • Contes de diversitat familiar, contes per explicar i entendre la família d’una manera lliure i diversa.
  • Contes amb valors socials, relats per promoure la convivència.
  • Contes de tradicions populars, històries que recuperen tradicions pròpies i d’arreu del món.
  • Contes participatius, contes sorgits de la participació d’infants amb l’eina educativa Crea el teu conte. Una experiència enriquidora com queda demostrat en els testimonis tant dels nens i nenes com dels educadors i companyies participants.Com es va fer



També hi trobareu la secció “Cançons” on diverses companyies han generat el seu propi espai per fer ballar i cantar els més petits. Fins ara hem afegit els racons de les companyies de Jordi Tonietti, Rikus i Ambauka.

  • Participació

Creiem que convidar als usuaris de la plataforma a participar de la creació pot esdevenir un recurs i una oportunitat fantàstica per promoure l’aprenentatge i l’adquisició de coneixements des de la creativitat i la imaginació.

Per això, amb motiu de la celebració d’una diada tan atípica com la de l’any passat, vam incorporar l’espai «Sant Jordi es queda a casa», on proposàvem a les famílies que es convertissin en protagonistes de les seves pròpies creacions versionant la llegenda de Sant Jordi amb vídeos fets des de casa.

En aquesta mateixa direcció va sorgir “Crea el teu conte”, una eina socioeducativa que connecta professionals de les arts escèniques d’àmbit familiar amb infants ja sigui en un entorn educatiu, de lleure o en altres estructures comunitàries formals o informals.

Fins ara, han participat un total de tres grups escolars i un de famílies. Amb l’assessorament de diferents companyies els infants han pogut esdevenir agents creadors de cultura, en tant que el repte principal és la creació d’una proposta d’espectacle adaptada al format vídeo de la plataforma. El resultat el trobareu publicat al Planeta dels Contes, dins de la categoria contes participatius.


  • Inclusió

Treballem des de la voluntat d’arribar al màxim de famílies possibles, apostem per valors com el de la inclusió i per això creiem necessari millorar l’accessibilitat dels nostres continguts.

Entenem que l’accessibilitat implica una mirada transversal i naturalitzada de la diversitat funcional. A més, volem aplicar aquesta perspectiva inclusiva a totes les nostres noves produccions.

Una plataforma amb beneficis socials.

Amb aquest projecte volem treballar qüestions que formen part de l’aprenentatge i el creixement dels infants a través de la cultura. Volem proporcionar a les famílies una eina dinàmica i participativa a través de la qual abordar valors que promouen la convivència i el respecte. Per això, apliquem els següents criteris en la creació i selecció de continguts:

  • Aplicació de la perspectiva de gènere.
  • Educació en el respecte per la diversitat i la convivència.
  • Interès per incorporar elements propis de la cultura popular d’arreu del món.
  • Sensibilització en el respecte pel medi ambient i el consum responsable.
  • Utilització de llenguatges inclusius.

A més, la Fundació La Roda col·labora amb prop de 200 companyies de petit format especialitzades en el teatre familiar. Les mesures de seguretat i distància imposades pels criteris sanitaris i la possibilitat que es produeixin nous rebrots durant els mesos vinents dificulten la programació de nous espectacles i aboquen a molts d’aquests professionals a una situació de precarietat. L’efecte que ha tingut la crisi de la Covid sobre el sector és important i per això creiem que la plataforma pot esdevenir un mitjà complementari a través del qual donar sortida a la seva activitat tot adaptant-la a nous formats.

Perspectiva de gènere

«El Planeta dels Contes» té per missió l’adaptació en vídeo d’espectacles que incorporen la perspectiva de gènere ja en la conceptualització de les seves històries. El conte és un espai des del qual podem acostar als més petits altres formes d’entendre el gènere i la sexualitat. Busquem generar referents alternatius al sistema CIS binari present en la major part dels àmbits de la vida: educació, mitjans de comunicació, oci, cultura, etc.

El conté és, també, un mitjà des d’on reflexionar sobre estereotips, formes socials dominants, rols de gènere i opressions normalitzades, tot plegat a través d’un llenguatge adaptat al públic infantil, inclusiu i respectuós amb la diversitat.

Recolzem a companyies que treballen des de fa temps per la construcció d’històries diverses en les quals qualsevol infant es pugui sentir identificat. De la seva mà, vetllem per l’aplicació de la perspectiva de gènere en totes les fases de la creació, tenint en compte els processos, el llenguatge, els aspectes estètics i tècnics.