Cloenda del 50è aniversari d’Els altres catalans

018-700x357El Parlament va acollir la tarda del 25 de febrer, en un acte presidit per Núria de Gispert, la cloenda dels actes commemoratius del cinquantè aniversari de la publicació d”Els altres catalans’, de Francesc Candel, que des del gener de l’any passat s’han dut a terme per tot el país i al que La Roda va assistir com a entitat convidada.

L’acte va ser el punt final d’un extens programa, organitzat per la Fundació Paco Candel per celebrar el llegat de l’escriptor, mort l’any 2007, i que va esdevenir un representant dels nous catalans fruit de la immigració espanyola amb la publicació, l’any 1964, de l’assaig Els altres catalans.

A llarg dels darrers mesos Candel ha estat present al llarg de conferències i cicles. S’han dedicat activitats a la seva figura dins la programació d’esdeveniments com la Setmana del Llibre en Català, entre d’altres. A més, el Museu d’Història de Catalunya, fins el mes de gener del present any, ha acollit l’exposició temporal Candel: Els altres catalans, on es van poder veure materials inèdits sobre la gestació del llibre i la posterior obra de Candel.

Durant l’acte, el president de la Fundació Paco Candel, Pere Baltà, va retratar Candel com una persona que va saber “cuidar els amics, cuidar la gent humil, crear consciència i arribar més enllà d’on ell va intentar arribar”; Joan-Pere Viladecans, pintor, patró de la fundació i autor del cartell de la commemoració, i Andreu Domingo, sotsdirector del Centre d’Estudis Demogràfics.

A l’acte també van assistir, entre d’altres, l’expresident de la Generalitat José Montilla; l’exsecretari primer del Partit dels Socialistes, Pere Navarro; els diputats Jordi Turull, Meritxell Borràs (CiU), Pere Bosch (ERC), Maurici Lucena (PSC) i Jaume Bosch (ICV-EUiA); el secretari general de la presidència, Jordi Vilajoana, i el president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, Carles Duarte.