Entrevista a Joel Álvarez Banal

descargaEn Joel Álvarez Banal és actor, pedagog i especialista en l’ús del teatre com a eina d’implicació social i educativa. Des de fa una dècada realitza tallers de teatre social per a joves i adults, dirigint i dinamitzant Teatre Fòrums, Teatre Invisible, espectacles de carrer i projectes de teatre comunitari. També forma part dels professionals que ens ajuden a fer realitat el DESLIMITA’M

Sobre aquesta experiència, li hem fet una petita entrevista.

Com s’agafen els nois i noies el fet de proposar-los fer teatre? En el cas del taller del Poble Sec els joves venen voluntàriament i estan molt motivats en actuar. Potser els costa una mica més la idea de fer espectacles sobre temàtica social, ja que voldrien fer muntatges amb textos ja escrits. Són idees preconcebudes de fer teatre.

Com es treballa la temàtica escollida? Participen activament o esperen que els proposeu temes? La temàtica s’escull en grup i es va aprofundint durant el procés de creació col·lectiva. Tal com comentava anteriorment, en alguns moments els fa mandra parlar de temes reflexius. És normal tenint en compte el context extraescolar i que és un grup que va guanyant confiança durant l’any. L’esperit crític i prepositiu son capacitats que s’aprenen, per tant son necessaris espais que ho potenciïn com els tallers de teatre social.

El teu grup, quina obra vol representar i per què? Han triat parlar de les situacions abusives del seu entorn, des del bulling fins a situacions familiars. És una realitat pròxima a tots i totes que és necessari sempre està revisant per cerca possibles solucions.

Què suposa aquesta activitat pels nois i noies? És un espai de trobada setmanal entre joves que no es coneixen entre ells i elles, que els permet traçar vincles des d’un lloc creatiu i fora de l’entorn escolar. Al mateix temps els permet expressar inquietuds i desitjos comuns, fer un procés d’empedraments i compartir amb la comunitat el seu jo artístic.

DESLIMITA’M és un projecte en el qual es treballa la transformació social a partir del teatre utilitzant-ho com a mirall de la realitat social que ens envolta i com a eina de reflexió i d’intervenció. Aquesta serà la novena edició del “Deslimita’M” que es va crear com a resposta a la necessitat d’organitzar una trobada amb els diferents grups d’adolescents que participaven en el projecte “Actuem” creat per la Fundació La Roda i l’Associació ImpactaT.

Fotos Deslimita’m 2015 AQUÍ