Entrevistem a Inés Valls, il·lustradora del cartell de la Tamborinada2014

No puc estar més feliç d’haver aportat el meu petit granet de sorra i a sobre, de compartir cartell amb la tipografia que va crear l’Anna Vives. Un luxe tot plegat!!

Inés Valls és llicenciada en econòmiques, màrqueting i RRPP i vinculada al món de l’art des de sempre. Les seves obres es caracteritzen per un estil naïf que va perfeccionar a Saint Martin’s School de Londres i a l’escola de disseny Bau de Barcelona. Les seves dues passions són la comunicació i la il·lustració, que compagina actualment realitzant exposicions itinerants en l’àmbit nacional, fent encàrrecs a particulars i empreses a més de col·laborar com a decoradora i estilista freelance.

Des de sempre vas voler il·lustrar? T’agradava dibuixar ja de petita? Sí, molt. Des que era ben petita sempre portava un llapis i una llibreta a sobre. A classe em passava hores dibuixant ninos, m’agradava crear personatges. I no ha passat un dia des que tenia 6 anys sense que no dibuixi alguna cosa en qualsevol moment del dia. També em va influir molt la més gran de totes, la PilarinBayés. Vaig créixer amb les seves il·lustracions i era feliç mirant-les. I també les de la SarahKey. Estils ben diferents que em captivaven i que segueixen fent-ho després de tants anys. Però mai vaig pensar que jo em dedicaria professionalment, simplement gaudia pintant, creant, i una cosa va portar a l’altra, però de manera pausada i molt natural.

Com et descriuries en el treball? El teu treball ocupa tota la teva vida? O la teva vida personal no té res a veure amb la teva professió? Tot està sempre relacionat. Quan va néixer la Cloé, la nostra segona filla, per un plegat de circumstàncies, vaig regirar la meva vida professional i dedicar-me al que havia estat fent durant temps robats. Era una bona manera d’endinsar-me a la meva passió de sempre i poder compaginar-la amb el que és el meu centre d’atenció, els meus dos fills: L’Hugoi la Cloé. Ara estic més envoltada que mai de nens, i m’enriqueix moltíssim com a persona i com a artista. Tot suma. En el treball em defineixo com una persona absolutament feliç, creativa, exigent i molt entregada.

Els personatges de les teves obres són sempre nens i nenes feliços i els nens del cartell de la Tamborinada són un clar exemple. Com defineixes les teves il·lustracions? Sempre dibuixo personatges tendres, feliços, delicats, somiadors. Les línies generals són simples, pures i amb un caire naïf molt marcat. Es caracteritzen també per l’absència de perspectiva i per la barreja de textures i tècniques. El collage sempre hi és present. I no puc prescindir del crochet o de les blondes.

Quines són les teves fonts d’inspiració? Absolutament tot. Però les revistes i els blogs de lifestyle em donen moltes idees, sóc fan absoluta dels blogs de decoració infantil, són una font d’inspiració inesgotable. També m’inspiren els contes il·lustrats, la feina d’altres artistes, llocs especials, fotografies, pel·lícules, música, i moments ben quotidians.

Sempre es tracta d’encàrrecs o tens també espai per crear lliurement? Afortunadament els encàrrecs ocupen la major part del meu temps laboral. En aquests poquets espais més lliures estic treballant un conte que tinc previst publicar l’any vinent i en un projecte per app, també infantil. Per altra banda, tinc moltes ganes de començar a treballar en una col·lecció d’abstracte de gran format. De moment els abstractes que pinto són només per encàrrec. I també, quan tingui temps, vull crear una línia de mobiliari infantil vintage, reciclat.

A la teva biografia expliques que les teves passions són la comunicació i la il·lustració. Què és primer, el text o la imatge? Per mi la imatge, sens dubte. Un es pot comunicar sense paraules. I mai millor dit allò de “Una imatge val més que mil paraules! Totalment cert!

Que en penses de la Tamborinada? La Tamborinada és un esdeveniment popular de tradicions, molt nostre, molt familiar, molt “d’aquí”. I per això em fa tantíssima il·lusió haver il·lustrat el cartell d’enguany. És una festa solidària amb una trajectòria única. Aquesta edició de 2014 se suma a la celebració dels actes del Tricentenari. No puc estar més feliç d’haver aportat el meu petit granet de sorra i a sobre, de compartir cartell amb la tipografia que va crear l’Anna Vives. Un luxe tot plegat!!

Per finalitzar, quina il·lustració tens ara la tauleta de nit? Ara, si et sóc sincera, tinc quatre revistes de juny pendents per llegir. A l’habitació però tinc 4 il·lustracions emmarcades d’un artista japonès que ens encanta. A la tauleta de nit dels nens hi ha tres il·lustracions per penjar: La Tamborinada 2014. “I love Pirates”, i el Drac de la Rambla de Poblenou. A ells, els hi agraden molt perquè han vist “néixer” cada dibuix que faig i també els hi demano opinió i els implico. Ara fan molt de riure perquè quan veuen el cartell de La Tamborinada pels carrers de Barcelona s’emocionen i criden: Mireu, els ninos de la mama!!!!

Podeu conèixer la seva obra a http://www.inesvalls.com/