Tiretades

TIRETADES: Substantiu. De la família de les tiretes. Tires de paper o plàstic. Poden ser d’un color, de dos, o fins i tot de dibuixos. Són curatives i poden ajudar a somriure, jugar, crear, imaginar, divertir-se i comunicar-se.

Tiretades és un projecte de dinamització artística de les plantes de Pediatria dels hospitals.

Ofereix un espai de creació i expressió als nens, nenes i joves ingressats, i les seves famílies. En col·laboració amb el Centre i l’Aula Hospitalària, Tiretades treballa per una millor recuperació i benestar dels pacients, a través de l’expressió artística.
Les obres creades s’exposen a l’hospital, convertint els passadissos de Pediatria en petites galeries d’art: espais que sorprenen a través de creacions col·lectives, instal·lacions plàstiques i exposicions obertes.
Actualment el projecte Tiretades es du a terme amb l’Aula hospitalària del’Hospital Germans Trias i Pujol.

Un projecte de: http://www.artandcoop.org/ i http://www.fundaciolaroda.cat/

Els tallers

Un dels objectius (que esdevé alhora el camí per assolir-ne d’altres) és descobrir tècniques plàstiques que faran desenvolupar habilitats i confiança i propiciaran la interrelació entre els infants i joves, ja que els tallers parteixen de la col·laboració i el treball cooperatiu.

Els nois i noies poden tenir entre 3 i 18 anys i poden venir de realitats culturals i socials molt diverses. El punt d’unió és el fet que la malaltia els fa residir durant un període de temps a l’hospital. En part com a eina de cohesió, els tallers es vinculen al calendari festiu com a centre d’interès, per treballar no només coneixements de la cultura catalana sinó per apropar-se a altres tradicions i expressions culturals.

Els tallers es basen en la idea de crear per després mostrar, es vol aconseguir transformar l’espai hospitalari temporalment en un centre de cultura. Amb la decoració generada als tallers i les exposicions oferim eines de transformació de l’espai que ajuden als nois i noies hospitalitzats a fer més agradable la seva estada.

L’art teràpia

Els beneficis de l’art teràpia o la músico teràpia són àmpliament reconeguts. Treballar per objectius assolibles, de manera participativa, en una temàtica concebuda com a lúdica i en col·laboració amb altres persones en una situació similar facilita processos difícils, fa créixer la felicitat i l’autoestima i ajudant, finalment, a la recuperacióde la persona.